5 tips för att förbättra hemmakontoret

1. Skapa rutiner – och håll dem

Tryck inte på snoozeknappen hur lockande det än känns. Stig upp, gör frukost, organisera dagen och se till att du tar regelbundna pauser. Använd tiden som du förr la på att pendla till att läsa, träna, laga mat eller något annat som du tycker om att göra som inte alls hänger ihop med ditt jobb.

2. Klä dig som om du fortfarande skulle gå till kontoret

Du må sitta hemma hela dagen och ibland kanske inte ha några möten eller träffa någon annan än din familj. Men de flesta av oss märker snabbt att vi mår bättre av att göra oss iordning och klä oss som om vi fortfarande skulle åka in på kontoret, snarare än att sitta i pyjamas eller mjukiskläder hela tiden. Det är också ett bra sätt att skilja på jobb och fritid.

3. Skapa en bekväm arbetshörna

Kanske har du inte ett särskilt arbetsrum hemma. Men du kan ändå organisera ett bord eller en hörna på så vis att du har allt du behöver för att jobba inom räckhåll. Kanske kan du också dekorera det med lite växter och kanske bilder som du tycker om. Sitt gärna vid ett fönster för att få dagsljus om du har möjlighet och se till att stolen är ergonomisk om du kan!

4. Var mån om din hälsa

När du jobbar med något som upptar din koncentration är det lätt att glömma bort annat. Och när det inte finns kollegor runt omkring dig som påminner om till exempel att det är dags för lunch, är det lätt att glömma bort sådant som att ta en paus, sträcka på sig, äta... Det är viktigt att du inte jobbar för många timmar i sträck. Ett knep är att sätta olika alarm på din telefon som påminner om när det är dags för en bensträckare och liknande.

5. Var social

Glöm inte bort hur givande det kan vara att prata med en god vän efter en lång arbetsdag! Ät middag tillsammans med familjen, kela med husdjuren om du har några.