Det är normalt att känna oro, rädsla, stress och nedstämdhet under en kris. Det är en helt naturlig reaktion. Att ta hand om din psykiska hälsa kan handla om allt från ett par minuters meditation till en lång promenad ute i naturen. Här har vi samlat lite stöd (på engelska) för att du ska kunna ta dig igenom de jobbiga tankarna.

Experimentera...

genom att prova nya recept, prova på att måla eller sticka. Det finns många studier som visar att det finns en positiv länk mellan kreativitet och allmänt välmående.

Skriv...

ner hur du mår. Att skriva dagbok eller föra anteckningar är terapeutiskt. Det hjälper dig att ventilera och få bättre insikt i och förståelse för vad du går igenom. För många är det också ett sätt att hitta verktyg att hantera känslorna annorlunda.

Njut...

av en bit mörk choklad med minst 70 % kakao varje dag. Kakaons bioaktiva ämnen, de så kallade flavonoiderna, är bra för hälsan. Mörk choklad innehåller också många antioxidanter, t.ex. teobromin, som stärker kroppens immunförsvar och på så sätt bidrar till att hålla cirkulationssystemet friskt. Och icke att förglömma: det är så gott!

Skicka ett tackkort…

till någon som du uppskattar finns i ditt liv. Det kommer att göra den personen glad och det är ett bra sätt för dig att öva på tacksamhet, en känsla som bidrar till vårt allmänna välmående.

Få upp pulsen…

för det finns få saker som är så avgörande för både den psykiska och fysiska hälsan som motion. All form av rörelse kan påverka din hälsa positivt! Du blir piggare, starkare och minnet kan förbättras. Dessutom sover du bättre och risken för sjukdomar och benbrott minskar.

Känn solen mot huden…

genom att öppna ett fönster, gå ut på balkongen, i trädgården eller på en promenad. Solen piggar alltid upp!

Skratta…

åt vad som helst som du tycker är kul. Skojiga kattvideor på nätet, genom att ringa en vän som du vet är rolig, se en komedi eller stand-upföreställning. Att skratta utlöser en massa endorfiner i kroppen, stresshormonerna minskar, du slappnar av och blir gladare.

Ta en tankepaus…

genom att färglägga teckningar vilket är en meditativ syssla. Vi har många olika målarbilder som du kan ladda ner.