Checklista inför din resa

Se till att du är väl förberedd inför din semester genom att följa vår checklista.

Så att du kan känna dig trygg och säker innan du åker på din Club Med-semester har vi samlat bra tips och rekommendationer att tänka på innan avresa.

Vi har implementerat hälso- och säkerhetsrutiner så att alla som reser till våra resorter i sommar ska känna sig trygga, med undantag för våra resorter i Frankrike och franska territorier i Karibien. Vid ankomst till resorten behöver alla i resesällskapet som är över 11 år visa upp ett negativt PCR-test eller antigentest som får vara högst 72 timmar gammalt. Intyget måste vara utfärdat på engelska eller franska. Vaccinerade kan i stället uppvisa intyg, också utfärdat på engelska eller franska, som stärker fullt skydd mot covid-19. Fullt skydd kan innebära antingen en eller två doser beroende på kravet för typen av vaccin.

Saknas negativt test eller vaccinationsintyg nekas gästen – samt en ansvarig vuxen i sällskapet om gästen i fråga är minderårig, eller minderåriga som den vuxna gästen i fråga är ansvarig för – tillträde till resorten.

Checklista innan avresa

Välj resmål med stor omsorg
Olika länder har infört olika riktlinjer som fokuserar på hälsa och hygien så som krav på munskydd, att hålla avstånd och stängda sevärdheter. Många länder kräver också negativt PCR-test och karantän vid ankomsten. Det är viktigt att du känner till vilka reserestriktioner som gäller i det land du planerar resa till liksom de länder du eventuellt reser genom på vägen dit.

Håll dig uppdaterad om vad som gäller på ditt resmål via den officiella webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat Sweden Abroad och appen UD resklar.

För information om specifika bestämmelser så som in- och utresebestämmelser eller lokala regler och lagar i samband med covid-19 hänvsiar vi till Re-open EU som samlar uppdaterad information från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC samt landets egna myndigheter, exempelvis deras ambassad i Stockholm.

Har du sjukförsäkring under resan?
Alla Club Med-resor fram till december 2022 täcks av vår kostnadsfria covid-19-försäkring som bland annat inkluderar utgifter vid eventuell sjukhusvistelse med anledning av covid-19.

Vi rekommenderar alla våra kunder att se över sina försäkringar och säkerställa att andra eventuella vårdbehov utöver covid-19 är täckta under tiden du är bortrest.

Var medveten om lokala kostnader
Det är vanligt att det kostar extra att till exempel ringa samtal, använda mobildata och betal- och kreditkort utomlands. Vi rekommenderar därför att se över olika avtal för att inte behöva betala höga avgifter i onödan. Du behöver inte kontanter på Club Meds resorter men det kan vara bra att ha om du gör utflykter. För att täcka utgifter under resans gång kan det vara en idé att införskaffa ett särskildt kreditkort som till exempel inte kräver uttagsutgift och har förmånlig växlingskurs.

Inför avresa

Minst 10 dagar före avresa
Om du är utomlands i Europa och blir akut sjuk är det bra att ha ditt EU-kort till hands. Det är ett gratis kort som ger dig tillgång till medicinskt nödvändig, offentlig sjukvård under en tillfällig vistelse i något av de 27 EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz, enligt samma villkor och till samma kostnad (gratis i vissa länder) som de som är försäkrade i det landet.

Tänk på att det inte är ett alternativ till reseförsäkring och att beställa från Försäkringskassan i god tid, det kan ta upp till 10 dagar innan du får det.

Veckan före avresa
Många resmål kräver att internationella resenärer ska kunna uppvisa ett negativt covidtest. Kontrollera vilken typ av test det är som krävs, till exempel PCR-test eller antigen-test. Var också uppmärksam på att testet får vara högst ett bestämt antal timmar gammalt vid inresetillfället, detta kan variera från 24 till 72 timmar. Se till att du har tagit rätt test med rätt krav för att inte riskera bli nekad boarding. Numera finns många aktörer på marknaden som erbjuder detta, spridda över hela Sverige. Du hittar information om dem på nätet genom att söka på “testning för reseintyg”.

International Air Transport Association, IATA, ställer krav på munskydd vid flygresor. Kontakta det flygbolag du planerar att resa med, för att få veta vilka regler det har om munskydd.

24 timmar före avresa
Kontrollera om resmålet du ska till kräver att du fyller i ett inreseformulär, en hälsodeklaration eller liknande. Det är bäst att ha fyllt i den typen av dokument någon dag innan avresa för att vara på den säkra sidan om några frågetecken eller något problem skulle dyka upp.

Kom ihåg
• Pass
• EU-kort, det europeiska sjukförsäkringskortet om du reser inom EU
• Att fylla i inreseformulär och ha QR-koden tillgänglig om nödvändigt
• Handsprit (under 100 ml)
• Negativt covidtest om nödvändigt
• Munskydd
• Elkonverterare
• Kontanter