En integrerad del av lokalsamhället

Inga resorter blir accepterade eller integrerade på ett balanserat, hållbart vis i de länder där de ligger utan respekt, ett djupt engagemang och ansvarstagande för lokalsamhället från Club Meds sida. En resort har både ekonomiska och sociala konsekvenser i en region i form av bland annat arbetstillfällen, kunskapsutbyte och handel. Club Med arbetar aktivt med att förbättra och utveckla sådana fördelar lokalt.

Solidaritet är kärnan i Club Med Foundation

vår stiftelse som grundades för över 40 år sedan

Desto mer glädje man delar med sig, desto mer glädje får man tillbaka. Den övertygelsen gav 1978 upphov till stiftelsen Club Med Foundation. I dag, mer än 40 år senare, är det en av de äldsta stiftelserna som grundats av ett företag. Initiativ som stiftelsen arbetat med är bland annat att uppmuntra anställda att engagera sig i solidaritetsprojekt och att återvinna utrustning genom att renovera och skänka den till föreningar i behov.

Kunskapsutbyte och lokala samarbeten

för att på bästa sätt bidra till positiv utveckling

Vad betyder solidaritet inom ramen för Club Med Foundation? Det rör sig å ena sidan om att dra nytta av den tid och kunskap som våra anställda besitter, och å andra sidan om att på alla plan i vår verksamhet integrera Club Meds värdegrund. För lokalsamhället där våra resorter ligger innebär det bland annat:
• Att vi samarbetar med lokala leverantörer och på så sätt bidrar till den lokala ekonomin.
• Att vi skänker utrustning som förbättrar den lokala infrastrukturen.
• Att våra anställda ska engagera sig för våra gäster.

Utifrån de samarbetspartners som stiftelsen identifierat och valt att jobba med, har två prioriterade fokusområden i närheten av våra resorter identifierats. De är:

Stöd till barn och ungdomar

som på olika vis befinner sig i utsatta positioner

Fem exempel från 2019 på stiftelsens insatser:
• Påbörjat socialt stöd eller utbildningsstöd till nitton samarbetspartners som ska pågå över tid.
• 430 barn fick tillträdde till åtta olika sportakademier.
• Sex ungdomar fick praktikplats respektive blev anställda efter att deras pratikantperiod löpt ut.
• 2 700 barn deltog i festen Goûter Planétaire som organiserades på 36 olika resorter.
• Vi bidrog till att sex olika barn med allvarliga sjukdomar fick en av sina drömmar att gå i uppfyllelse.

Semester och socialt ansvar kan gå hand i hand

Allt fler av våra gäster uttrycker hur viktigt det är för dem att vara solidariska och ta socialt ansvar på resande fot. Tack vare Club Med Foundations lokala insatser erbjuder vi många sätt att engagera sig under semestern.

Några exempel på hur:

Programmet Green Farmers

Club Med etablerade 2008 ett partnerskap med den icke-statliga organisationen (NGO) Agrisud International. Ursprungligen gick det ut på att alstra och stötta hållbara mikrojordbruk i närheten av Club Meds resorter, men med tiden har det vuxit sig större än så. I dag samarbetar Agrisud även med att främja lokala jordbruk i stort och med ekologiska initiativ inom jordbruket (så-kallad ”agroecology”) i närheten av resorterna.

Hundratals producenter utbildas i miljövänliga principer och tekniker, och får finansiellt stöd i sin produktion. I processen når de samtidigt nya kundkretsar, som t.ex. Club Med, och kan planera sin framtid mer långsiktigt, både ekologiskt och ekonomiskt.

För våra gäster innebär samarbetet godare, fräschare mat lagad på lokala, hälosamma ingredienser vilka producerats mer rättvist och med större mening och glädje.

Under 2019 ledde samarbetet till att Club Med över hela världen köpte totalt 65 ton ekologiskt producerade råvaror från lokala jordbrukare.

8 resorter som deltar i programmet Green Farmers

Healthy Food Corner på huvudrestaurangen

I huvudrestaurangerna på våra resorter har vi något som vi döpt Healthy Food Corner. Här finns hälsosam, ekologisk mat. Tänk till exempel färskpressade juicer, salladsbarer, hemlagad granola, varmrätter och efterrätter som passar både vegetarianer och veganer, växtbaserade drycker, glutenfritt bröd och mycket mer.

Vi har någon slags Healthy Food Corner på så gott som alla våra restauranger. Men våra Healthy Food Corners med än så länge allra störst utbud hittas på Club Med Marrakech La Palmeraie i Marocko, CLub Med Peisey-Vallandry, Club Med Opio en Provence, Club Med Les Arcs Panorama och Club Med Valmorel i Frankrike, Club Med La Plantation d'Albion och Club Med La Pointe aux Canonniers i Mauritius och Club Med Cefalù på Sicilien.

Våra resorter med Healthy Food Corner

Cefalù
Cefalù
Black Friday Offer
Exclusive Collection

Cefalù

Italien

Lokala jobb och lokal handel

75 procent av våra lediga tjänster tillsätts av lokal arbetskraft

På grund av det stora utbudet aktiviteter som finns på en Club Med resort skapas fler arbetstillfällen än på vanliga hotell.

I genomsnitt är 86 procent av allt som en resort köper (i form av material och varor) är inhandlat från lokala leverantörer i landet där resorten ligger. Materialet och varorna kan visserligen vara importerade till landet av själva leverantören, men det är likväl ett viktigt steg i vår strävan att i så stor utsträckning som möjligt arbeta med lokala partners, producenter och distributörer.

Kampen för barns rättigheter

i samarbete med väletablerade organisationer

Några exempel på vad vi gör:
• Stöd till lokala organisationer som jobbar med barn som lever på gatan.
• Arbete mot sexuell exploatering av barn i samarbete med barnrättighetsorganisationen ECPAT (sedan 2005).
• Öka medvetenheten bland våra gäster om lokala förhållanden i landet de är på semester i.

Sedan 2008 har vi visat och delat ut den så-kallade Responsible Travel Charter så att våra gäster kan upptäcka och respektera miljö, natur, kultur och seder i landet de besöker. Det sitter även affischer med liknande information på hotellrummen.

Läs mer om Club Meds hållbarhetsarbete

Happy to Care

Vårt arbete med hållbar turism

Respekt för natur och miljö

Specialister på drömplatser, medvetna om deras ömtålighet

En ansvarstagande arbetsgivare

Glad personal leder till glada gäster