Så att vi kan bevara jordens exceptionella miljöer

Kärnan i Club Meds verksamhet har från början varit att ge gäster möjligheten att få uppleva naturliga och fantastiskt vackra landskap. Därför att skydd av biologisk mångfald en ofrånkomlig del av vårt dna.

Enastående naturarv

Varsam konstruktion

I vår nyproduktion är det alltid en prioritet att i så stor utsträckning som möjligt integrera våra resorter i det naturliga landskapet, inte minst genom att använda oss av lokala byggnadstekniker. Bilden här ovan visar vår resort Cefalù på Sicilien. Den har till och med fått en särskild byggnadsutmärkelse av MIPIM, världens ledande event för fastighetsmarknaden.

Begränsning av anlagda ytor

På våra resorter är det av högsta prioritet att bevara den naturliga vegetationen. Över hela världen väljer vi därför naturliga och mjuka landskap, och färre än 10 % av den totala ytan på våra resorter består av anlagd hård landskapsarkitektur.

Samarbete med lokala miljöorganisationer

Vi har etablerat samarbeten och partnerskap med lokala miljöorganisationer på, än så länge, drygt 20 resorter över hela världen. Ett exempel är La Palmyre Atlantique utmed franska Atlantkusten där vi samarbetar med Ligue pour la Protection des Oiseaux (LPO) som sysslar med miljöövervakning av fåglar.

Naturvård

Miljöcertifierade reseupplevelserMålet 2021: att 100 % av våra resorter är Green Globe-certifierade

Club Med arbetar aktivt och grundligt för hållbar turism, och våra insatser är certifierade av internationella organ och specialister.

§ Sedan 2019 är 100 % av vår nyproduktion och våra större renoveringprojekt BREEAM-certifierade, eller uppfyller de högt ställda krav motsvarande miljöcertifieringssystem bedömer nyproducerade byggnader och deras miljöprestanda inom.
§ 46 resorter har Green Globe-certifierats för sin hållbara förvaltning (87 %).
§ Drygt 20 resorter har fått utmärkelsen EcoLeader av TripAdvisor®.
§ Sedan 2017 är Club Meds utflykter ATR-certifierade.

Hej då plast!

2018 lanserade Club Med som grupp programmet Bye-Bye Plastics med syfte att fasa ut engångsplast i våra barer, restauranger och hotellrum.

• Sedan slutet av 2019 håller vi på att fasa ut sugrör, koppar, bägare, engångstallrikar, bestick och brickor på våra resorter.

• På våra hotellrum (med undantag för Exclusive Collection och våra resorter i Brasilien) ersätter vi successivt schampo, duschgel och bodylotion i engångsförpackningar med större behållare som kan fyllas på allt eftersom.

• Sedan 2021 håller vi på att fasa ut plastflaskor med vatten, de ersätts i stället med glasflaskor, återvunnen plast eller dylika lösningar.

• I Alperna har vi slutat dela ut plastflaskor med vatten på våra guidade vandringar. I stället finns det dricksvattenfontäner på resorten där gäster kan fylla på sina egna flaskor. Vi säljer även återanvändbara flaskor i våra butiker.

Minskatt matsvinn

Tack vare över 60 års erfarenhet av matservering i bufféstil har Club Med lyckats minska matsvinnet till 101 gram per måltid per person. Att vi som grupp i dag är en av de lägsta producenterna av matsvinn som går att undvika, är en anmärkningsvärd prestation som vi är mycket stolta över. I våra restauranger serverar vi vällagad mat som inte bara är väldigt god utan också genomtänkt och miljösmart.

Exempel på hur vi har lyckats

• Optimerad hantering av våra lager.
• Personalutbildning.
• Omsorgsfullt anpassade kvantiteter tack vare noggrann planering av antal gäster och expertis om vilken mat olika nationaliteter uppskattar.
• Matlagningsstationer där maten lagas och läggs på tallrik på gästens begäran.
• Omsorgsfullt anpassade portionsstorlekar som serveras direkt av kocken.
• Omsorgsfullt anpassade tallriksstorlekar och uppläggningsfat.
• Rimlig påfyllning av buffémat.
• Recept som innebär att kockarna kan använda rester.
• Ökad medvetenhet bland våra gäster.
• Winnow-teknik för automatiserad vägning av mat.

Djurs välbefinnande

Vi har tagit hjälp av ledande djurskyddsexperter för att utveckla så god praxis som möjligt när det kommer till att främja djurs välbefinnande och inte bidra till att djur exploateras.

Utflykter
Sedan 2019 har vi samarbetat med WCA, World Cetacean Alliance, för att se till att våra lokala samarbetspartners följer bästa praxis enligt internationell standard. Vi erbjuder enbart skådning av tumlare, valar och delfiner som lever fritt, aldrig i fångenskap.
2021 har samtliga aktiviteter som innehåller elefantridning och djur i cirkus fasats ut ur Club Meds utbud av utflykter.

Ägg från frigående höns
Sedan 2019 kommer samtliga ägg på våra resorter i Europa och Mauritius från frigående höns. 100 procent av våra ägg i Brasilien och USA ska komma från frigående höns år 2025, och på samtliga övriga resmål år 2027.

Det här åtagandet är en del av Club Meds inköpspolicy enligt vilken alla inköpta produkter ska möta företagets krav på hygien, hälsa och säkerhet. Vi utvecklar tillvägagångssättet tillsammans med experter och leverantörer eftersom vi tror att det är viktigt för turistbranschen att införa bästa praxis för djurs välmående.

På 20 av våra resorter erbjuder vi aktiviteter med syfte att lyfta närmiljöns naturtillgångar

Läs mer om Club Meds hållbarhetsarbete

Happy to Care

Vårt arbete med hållbar turism

Lokal utveckling

För att ge tillbaka till lokalsamhället

En ansvarstagande arbetsgivare

Glad personal leder till glada gäster